• UKUdlala

Less is more....

Woorden. We zijn er dol op. En soms gebruiken we ze veel te veel. Dat doen we omdat we denken dat we daarmee onze kinderen helpen. Omdat we dingen voor ze willen oplossen, en omdat we liever niet willen dat onze kinderen teleurgesteld worden. Boos of verdrietig zijn. Een voorbeeld. Je bent aan het koken, en je kind komt bij je in de keuken. Mama mag ik een snoepje? Nee, we gaan zo eten. Ah toe ik wil zo graag een snoepje. Nee, we gaan zo eten en dan lust je straks je eten niet meer. Ah toe? Eentje maar! Ik heb al nee gezegd. Je hebt vanmiddag ook al een snoepje gehad, Het is nu klaar. Hmmm mok mok. Het kan ook anders! Mama, mag ik een snoepje. Heb je zin in een snoepje schat. Ja! Ach dat snap ik. Snoepjes zijn lekker hé. Ja. Je mag een andere keer een snoepje. We gaan straks eten. Okay. Doordat ik in het voorbeeld het kind erkenning geef. Hem hoor, en begrip heb. Kan hij het niet krijgen van het snoepje veel makkelijker accepteren. Natuurlijk werkt dit niet altijd. Je kindje moet huilen en wil echt een snoepje. Ach liefje, jij hebt echt heel veel zin in een snoepje hé. Jaaaaa. Jij vindt het echt heel jammer. Je moet er van huilen .Ik hoor je. Door niet in te gaan op wat niet mag, benoem je de emoties en erken je zijn gevoel. Je kindje moet misschien nog even snikken. Maar voelt zich gehoord en gesteund. En kan daarna weer verder gaan met zijn bezigheden. Oh en natuurlijk moet je soms

als ouder. Want oh ja je was ook nog aan het koken. Ik hoop dat de aardappels niet zijn aangebrand.

Hoe communiceer jij met je kinderen? Als opvoedcoach kijk ik graag met je mee. Juiste communicatie levert een hoop minder strijdt op.