• UKUdlala

Kinderen zijn een spiegel van jezelf

Als kinderen hun ouders spiegelen of huilen om iets duidelijk te maken.

Vorig weekend volgde ik een interessante training over Aware Parenting ( AWP) Ik was AWP al vaker tegengekomen tijdens mijn opleiding om speelgroepen te begeleiden, in de boeken van Aletha Solter. Na de eerste dag, dacht ik s avonds hmmm is dit het nou? Eigenlijk had ik niks nieuws gehoord. Niks wat ik niet wist. En toch, s nachts sliep ik onrustig. Had levende dromen en er was blijkbaar toch iets wat mij had geraakt. Ook op dag 2 leerde ik niets nieuws. En toch was het intensief en heeft het me enorm veel gebracht. Een bevlogen trainer, en waardevolle 1 op 1 gesprekken met ouders en professionals ( wauw, wat kan er tegenwoordig veel online) Gesprekken oa over geboorte, huilen en over hoe kinderen hun ouders kunnen spiegelen. S avonds bracht ik mijn jongens naar bed. Met alle rituelen en in alle rust. Op het eerste oog helemaal goed. Maar ik was er niet bij. Ik wilde naar beneden. Ploffen op de bank. Schrijven en evalueren. Eindelijk zat ik daar. Heerlijk. En toen kwam mijn oudste beneden. Hij kon niet slapen. Iets met een dode mus of zoiets. En waar ik normaal rustig en met begrip kan reageren lukte mij dit nu totaal niet. Mijn hoofd zat vol. Ik stuurde hem naar boven. Hij ging niet. Ik werd boos, en stuurde hem naar boven. Hij ging niet. Ik raakte in een soort van paniek. En hij ging niet. Ik blokkeerde. Ik had geen ruimte. Maar ik besefte mij dat het op deze manier ging lukken. Niet voor hem. En niet voor mij. Ik besefte me dat ik de dag erna de hele dag tijd had voor mijzelf. Dus deed ik het licht uit. Deed de vaatwasser aan, en zei: kom we gaan naar bed. Nog steeds hard huilend kwam hij achter mij aan. In bed nam ik hem in mijn armen. En ik zei: sorry. Sorry ik was er niet voor je. Ik was er niet, en jij had mij nodig. Nu ben ik er. Ik ben hier, voor jou. Het huilen stopte acuut

. Een diepe zucht. En hij sliep. Met een glimlach draaide ik mij om en deed het licht uit.