• UKUdlala

KIJK! Een vliegende eekhoorn.Herken je dat? Je kindje huilt, als oma weggaat? Of als een ander kindje zijn snoepje heeft opgegeten? Het huilen van kinderen vinden we vaak ongemakkelijk. En wat we regelmatig doen is kinderen afleiden. Hier in huis zien mijn jongens regelmatig vliegende eekhoorns, als ze mij willen afleiden om iets te gaan doen.

Maar hoe leiden we onze kinderen af? Vaak wijzen we iets aan. Kijk daar een auto, een poes, een kraan.....Je kindje is afgeleid en stopt met huilen. Eind goed al goed. Maar niets is minder waar. Het huilen is even op pauze gezet. Het komt terug, want het moet er nog uit. Nog verwerkt worden. Herken je dat je soms denk: het gaat nergens over. Dat je kindje huilt om niks. Vaak zijn dit opgekropte emoties van eerder. Maar wat kun je daar nou tegen doen? Geef woorden aan de emoties van je kind. "oma gaat nu weg, daar ben je verdrietig van. Je moet er van huilen. ( probeer hier ook niet af te leiden met bv: Oma is al heel lang geweest en moet nu echt naar huis. Of Oma komt morgen weer terug.) Geef erkenning voor het verdriet. Jammer hé. Geef volledige aandacht door er "gewoon" te zijn.

Mijn oudste vindt het erg moeilijk om zijn kleine broertje te horen huilen, of verdriet te zien hebben. Hij wil gelijk troosten en afleiden door zijn knuffeltjes te geven, of grapjes te maken. Heel lief! Maar ik laat hem liever uithuilen. Mijn jongste was gevallen, en had zijn hoofd hard gestoten. Hij lag op de grond en ik ging naast hem zitten. Hij had pijn en was erg geschrokken. Voor ik het wist, kwam mijn oudste zijn knuffels brengen, en kon mijn jongste weer lachen. Ik had na die tijd een gesprekje met mijn oudste, over verdriet hebben, over huilen en over troosten. Dat hij het moeilijk vindt om zijn broertje te horen huilen. Nee hoor! Ik leidt hem alleen maar af, omdat hij anders te veel aandacht krijgt van jou. En zo zijn de dingen toch weer altijd anders, dan je dacht. Opvoeden het is nooit saai!


Heb jij hulp nodig bij het opvoeden?