• UKUdlala

Hij slaat mij! Zij sloeg mij eerst

Deze week was het broertjes en zusjes dag. Een mooie gelegenheid om hier iets over te schrijven. Het leek mij zo leuk! Twee kinderen. Ik kreeg twee jongens, hoe mooi. Zo hadden ze altijd een speelkameraadje. En zo dacht ik, konden ze in een fijne, veilige omgeving leren ruzie maken, conflicten oplossen en goedmaken. Dit beeld bleek iets wat romantisch.


Want dat van dat ruzie maken klopt hoor. Dat kunnen ze, als de beste! En op zich is dat ruzie maken niet eens het ergste. Maar het talloze : "mama, hij pakt mijn speelgoed af" "Mama, hij slaat mij" " Mama Hij speelt vals" Mamaaa! En dan de tegenreactie, "hij begon" "het is niet eerlijk"


Word je boos op de ene, voelt de andere zich te kort gedaan. Word je boos op de andere, blijkt toch dat de andere het heeft gedaan. Grrr zo frustrerend. Het lijkt dat je het nooit goed kunt doen, en de sfeer wordt er niet echt beter van.


Maar hoe krijg je weer een beetje harmonie terug?

Als je kids aan het kibbelen zijn, lekker negeren. Denk aan jullie volgende vakantie!


Soms is het echter helpend om je kinderen te helpen. Hoe doe je dat?

  • Erken de gevoelens van ieder kind. (Het klinkt alsof jullie erg boos op elkaar zijn)

  • Luister zorgvuldig, zodat je kunt samenvatten wat elk kind zegt. (Jij wilde een treinspoor bouwen, en dat wilde je graag alleen doen? En jij zag hem spelen en wilde graag meedoen?)

  • Praat met respect over het probleem (Hmmm dat is echt een probleem, jullie willen beide spelen op hetzelfde moment)

  • Uit je vertrouwen in hun vermogen om zelf een oplossing te vinden, die eerlijk is voor alle partijen (Ik weet zeker dat jullie samen een oplossing kunnen vinden, die eerlijk is voor jullie allebei)

  • Richt je aandacht op iets anders (Terwijl jullie overleggen, ga ik de krant even lezen)

twee broertjes

bron: how to talk to kids


Wanneer de ruzie dreigt te escaleren

  • Beschrijf wat je ziet (Ik zie dat jullie beide heel boos zijn, en willen gaan slaan)

  • Stel grenzen (Dit is niet veilig, jullie mogen beide even afkoelen)

  • Haal de kinderen uit elkaar (Jullie mogen beide even naar jullie eigen kamer gaan)

  • Stuur je kinderen naar een gelijkwaardige plek. Op deze manier voorkom je dat de woede nog meer aanwakkert, en voorkom je dat kinderen het gevoel krijgen dat je de ene een voorkeursbehandeling geeft.


En kom je er echt niet meer uit? Dan is het ook altijd mogelijk om een gratis kennismakingsgesprek met mij te voeren. Hierin kijken wij wat er speelt en hoe wij dit kunnen oplossen.