Crème-Checklist-Quiz-Instagram-Verhaal.j

Kinderen, het  was je allergrootste wens !

Het was je allergrootste wens! Kinderen krijgen. Je zag het helemaal voor je. Een grote keukentafel. Kopjes thee drinken, spelletjes spelen. Fijne gezinsvakanties. Je zag het voor je als het grootste geluk in je leven. Iedereen die jou goed kent, weet dit. Maar jij bent totaal niet de moeder die jij zelf wilt zijn. Je werkt enorm hard, maar het voelt als dweilen met de kraan open. Je hebt het gevoel de controle volledig kwijt te zijn. Je voelt je machteloos. Dit moet anders, maar hoe dan?

Gratis in je mailbox

OPVOED APK checklist

Uiteraard behandel ik jou gegevens vertrouwelijk.

Een mooie lijst met vragen. Over opvoeden. Waar sta jij op dit moment? Print de lijst uit. En vergelijk de lijst over een half jaar nog eens weer. 

UKUdlala is actief op sociale media. Wil jij persoonlijke verhalen over opvoeden lezen? Opvoedtips krijgen? En op de hoogte blijven van acties en activiteiten? Druk dan nu op Pagina leuk vinden en je bent altijd op de hoogte.

Sociale media
  • Facebook

Herken je dit?

20160410_111929.jpg

Je moet naar de supermarkt, die boodschappen moeten er nou eenmaal komen. Liever ga je niet, want je weet wat er staat te gebeuren. Voor dat jullie weg gaan loopt de spanning al bij je op. Je wilt je kindje voor in het winkelwagentje zetten, omdat je weet dat hij anders wegloopt. En naar je luisteren doet hij echt niet. Hij schreeuwt, huilt en hij spartelt enorm tegen. Na flink geworstel en veel afleiding lukt het je toch. Natuurlijk ziet hij iets wat hij graag wil hebben. Twijfel, zal ik toegeven? Maar je houdt je sterk en zegt NEE. En dat is precies wat hij niet wil horen. Hij krijgt een enorme woede aanval. Hij zegt hele nare dingen, en als klap op de vuurpijl slaat hij je. Je voelt de ogen van de andere mensen prikken in je rug. Je voelt hun afkeuring. Je schaamt je rot en voelt je enorm ongemakkelijk. Het huilen staat je nader dan het lachen, het liefst zou je door de grond zakken. Op van de zenuwen winkel je verder. Je voelt je helemaal leeg gezogen. Al je energie is op.

De kinderen liggen in bed, je hebt opgeruimd, en alles klaar gezet voor de volgende dag. Eindelijk plof je moe neer op de bank. Je zit nog maar net, en het begint al. Je kleine komt de trap af. 'Mama ik kan niet slapen!' Je blijft rustig en stuurt hem weer naar boven. Maar nog geen paar minuten later, staat hij er weer. Dit wil je niet! Je hebt de hele dag hard gewerkt. Je bent moe, en je wilt nu eindelijk, even tijd voor jezelf. Je wordt boos, je schreeuwt. Je kleine hoor je boven huilen. Nu ben je én moe én voelt je schuldig. Pffff.

Het leek je zo leuk.: twee koters. Zo hebben ze altijd iemand om mee te spelen. Want met zijn tweeën is het toch zoveel leuker. Maar helaas, niets is minder waar. Je oudste is jaloers op de jongste. Hij pakt zijn speelgoed af. En als je niet goed oplet, dan slaat of duwt hij ook nog. Je kan het niet uitstaan. Boos wordt je ervan. De hele dag speel je politieagent. Het enige moment dat ze vredig naast elkaar kunnen zitten, is op de bank voor de tv. Je wilt dit eigenlijk niet, maar je bent er zo zat van. En je wil alleen maar heel even rust!

Je hebt de hele nacht doorgeslapen. Voor de verandering sliepen je kinderen door, en in hun eigen bed. De wekker is gegaan, je kinderen zijn wakker en je springt onder de douche. Maar wat een verfrissend ochtendritueel moet zijn, is voor jou iedere ochtend een stressvolle onderneming. Je staat er amper onder, en je hoort het al. Je kinderen hebben ruzie. De een gaat tekeer, en de andere huilt, en roept om mama. Het is toch niet te geloven? 5 minuten douchen is je nog niet gegund. Vanonder de douche sta je te schreeuwen als een viswijf. Dit vindt je vreselijk. Want wat moeten de buren wel niet denken? (alweer).

Als je beneden komt, is van die ontspannen nachtrust weinig meer over. En als jij die ochtend op je werk komt, heb je het gevoel dat je er al een hele werkdag op hebt zitten. Gelukkig heb je je werk. Hier kan je even bijkomen.

Het roer moet om, want wat gebeurt er als jij nu niet in actie komt?

Als je zo doorgaat schaad jij de relatie met je kinderen. De veilige hechting komt in gevaar. En nu zijn ze nog klein, maar naarmate ze ouder, worden de problemen groter en zullen de conflicten alleen maar toenemen. Je raakt alle grip en controle kwijt. Je kinderen zoeken naar grenzen, en als ze deze thuis niet krijgen, zoeken ze deze op het kdv, bso en school. Voor de zoveelste keer zit je bij de mentor op kantoor. Klachten over niet luisteren, brutaal gedrag en weglopen. Andere ouders klagen, en kinderen willen of mogen niet meer samen spelen.

Je voelt je ongelukkig, en voelt je falen als moeder. En daar waar jij in je kracht zou moeten staan om een goede moeder te zijn, voel jij je alleen maar meer onzeker. Je zegt dingen, die je niet meent, en waar je je schuldig over voelt. De situatie wordt steeds erger. Je gaat steeds harder werken, zonder enig resultaat. Je houdt van je kinderen, maar soms denk je:  was ik maar nooit moeder geworden. Denk voor jezelf eens na: wat voor moeder wil ik zijn? Hoe wil ik terugkijken op deze periode? En hoe wil ik dat mijn kinderen terugkijken op hun jeugd, op hun opvoeding en op mijn rol als moeder?

UKUdlala   Paulien Többen  | Kindercoach en opvoedcoach Eelderwolde,  Borger, Gieten, Speelgroep Borger, Speelgroep Eelderwolde | Pedagogisch Coach